De mooiste week van het jaar!

Kinderboekenweek 2020

THEMAPROGRAMMA Kinderboekenweek 2020 
Thema: ‘EN TOEN!’ 


NAAM AUTEUR: Evelien van Dort 
Doelgroep themaprogramma : 4 t/m 12 jaar
Groepsgrootte: groep tot 35 kinderen, groep 36-60 kinderen en groep van meer dan 60 kinderen. Maximum aantal te boeken programma’s per dag: 5 

Evelien heeft een inspirerend programma rond het thema ‘EN TOEN’ Kinderboekenweek/ maand 2020. Het programma is geschikt voor de groepen 1 t/m 8 zowel voor alle basisscholen, als speciaal en christelijk onderwijs. 
Alle programma’s zijn zowel voor bestaande groepen als ook voor grote groepen (max 90 leerlingen) bijvoorbeeld in aula's, zalen en de bibliotheek 

   

‚Äč 

EN TOEN? muzikale vertelvoorstelling voor kleuters Leeftijdsgroep: 4 t/m 6 -jaar

Evelien van Dort vertelt over de avonturen van de overgrootmoeder van Samir, uit de bundel ‘Ga je mee op reis?’ Ze woonde op de boerderij bijna een eeuw geleden en ze verzorgde de geit, varkens, kippen en het veulen. Met haar verhalen komt het prentenboek ‘Fiona het veulen,’  tot leven.  Een interactief programma met liedjes en beweging. Lekker wegdromen, naar de verhalen luisteren en meezingen! 

  

EN TOEN...(programma onderbouw) Leeftijdsgroep: vanaf 6 t/m 9-jaar

Als Evelien een verhaal schrijft, zit ze op het puntje van haar stoel... wat gaat er gebeuren en komt het wel goed? Haar historische boek: Berkelboot vermist speelt zich af in de 18e eeuw. De tijd dat het transport met trekschuiten over de rivier ging, want een auto en een trein reden er toen nog niet. Evelien neemt de leerlingen mee in haar verhaal over opa Berkelbonk…wat is  er die ene donkere nacht met de schipper en zijn scheepsjongen gebeurd? Met een schrijf en of tekenopdracht gaan de leerlingen ook zelf aan de slag. Evelien leest voor, vertelt over het schrijfonderzoek voor een historisch boek en praat met de leerlingen over hun eigen ervaringen. Afsluitend een vragenspel over scheeps-spreekwoorden, schrijven, lezen en boeken. De groep wint een historisch boek voor de schoolbibliotheek.

   

‘Berkelboot vermist’ is in het Duits vertaald en wordt zowel in Nederland als Duitsland in het basisonderwijs gebruikt. 
Bij ‘Een schat aan  kennis’ is een programma voor de geschiedenisles bovenbouw basisschool ontwikkeld https://www.ecal.nu/wat-we-doen/educatie.
Geïnspireerd op ‘Tijdreis door Gorssel’ is een spannend theaterspel voor kinderen van 8-12 jaar geschreven, zie doe opdracht. 

EN TOEN… (programma bovenbouw) Leeftijdsgroep: vanaf 9 t/m 12-jaar
Als Evelien een verhaal schrijft, voelt ze zich er midden... heeft de hoofdpersoon de moed om voor zichzelf op te komen en ook voor de ander te gaan? Haar historische boek: Een schat aan kennis, staat vol verhalen van de tijd van monniken en ridders tot en met de Tweede Wereldoorlog. In de tijd van pruiken en revoluties speelt het waargebeurde verhaal over Judith van Dorth. In haar dagboek geeft Judith, een jonge vrouw, inkijk in haar leven. Het verhaal doet oproep aan de lezer… hoe gaan we in deze tijd om met bijvoorbeeld met onrecht of bedreiging. Evelien leest voor, vertelt over onderzoek dat ze doet om een historisch boek te schrijven en ze gaat in gesprek met leerlingen. Met een schrijfopdracht zoeken we naar eigen woorden om over iets dat je raakt, bijvoorbeeld de klimaatzorg, te schrijven. Met een tips en tops gaan we meteen aan de slag! Afsluitend een vragenspel over schrijven, lezen en boeken waarmee de groep een historisch boek voor de schoolbieb wint. 
Benodigdheden die organisator moet regelen:
Voor PP: digibord of laptop, beamer en scherm

Opmerkingen:
Alle programma’s zijn ook geschikt voor speciaal onderwijs. Bij de programma’s is een lesbrief van de auteur beschikbaar met leuke tips voor de groep om het schoolbezoek voor te bereiden of nog na te bereiden. Deze lesbrief vergroot de betrokkenheid van de leerlingen, juist ook bij de niet zo grote leesfans.

DOE OPDRACHT Theaterspel (Leeftijdsgroep: vanaf 8 t/m 12-jaar)
Theaterspel de Drie Kieften, geïnspireerd op ‘Tijdreis door Gorssel’
In het theaterspel gaat het om bijzondere munten. Er is een oud waargebeurd verhaal: in herberg De Drie Kieften is de herbergier ooit bijna vermoord! Hij bewaarde al zijn munten in een pot onder zijn bed. Rovers die over deze pot met geld hadden gehoord, probeerden op een nacht deze schat te stelen. Dit is niet gelukt. Maar wat is er eigenlijk wel met die pot met geld gebeurd? Het theaterverhaal is verdeeld in vijf scènes en pas als alle scènes gespeeld zijn kan deze vraag beantwoord worden. Waar is die schat gebleven?

Deze doe opdracht wordt ingeleid door de auteur (15 minuten) Daarna oefent de groep in kleine groepjes de verschillende scenes (15 minuten.) En dan start het theaterspel. De voorstelling voor de eigen groep duurt ongeveer 30 minuten.  De totale duur van  het schoolbezoek is 60 minuten.

Het theater kan ook voor andere groepen op school worden gespeeld. Het schoolbezoek duurt dan 90 minuten.

Masterclass pabostudenten: Historie om de hoek komt tot leven!
De historische boeken zijn in nauwe samenwerking met de auteur door professionals onder andere Edu-art Gelderland verwerkt in interactieve doe ervaringen. Er is een fietsroute met raadsels, theaterstuk voor leerlingen en een educatief programma met doe- opdrachten ontwikkeld en beschikbaar voor de geschiedenisles (bovenbouw). Evelien vertelt over het verwerken van een verhaal in een beleving voor leerlingen en geeft tal van praktische voorbeelden en ervaringen. 

Bezoek aan volwassenen.

Speciaal voor volwassenen, bijvoorbeeld op ouderavonden, vertelt de auteur over haar maatschappelijke drijfveren in combinatie met haar auteurschap en kinderfysiotherapie. Een combinatie van haar eigen veelzijdige weg, het belang van lezen en de invloed van de ‘digitijd’ op de beleving en ervaring van het kind en de puber. Tijdens de lezing zal ze ingaan op een aantal titels o.a. historische jeugdboeken. De lezing heeft een gemiddelde tijdsduur van 1 uur, de grote van de groep gaat in overleg.

Boeken die bij het thema Kinderboekenweek 2020 passen
4-6 jaar
Ga je mee op reis, Verhalenbundel Kokboekencentrum 2019
Fiona het veulen, Prentenboek Christofoor 2012

7-12 jaar
Een schat aan kennis, historisch jeugdboek Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers 2015
Berkelboot vermist, historisch jeugdboek uitgeverij Christofoor 
Tijdreis door Gorssel, historisch kinderboek uitgeverij Christofoor 
Noodkreet, jeugdboek uitgeverij Callenbach