Mooie jaren!

Biografie

Geboren: Op 6 mei 1961 in Meadi (Egypte)

Hobby's: Lezen, schrijven, wandelen, tuin en reizen.

School: Atheneum aan het Wagenings Lyceum, Fysiotherapie Leiden, specialisatie fysiotherapie kind en jeugd.

Werk: Auteur, Praktijk houdend kinderfysiotherapeute, Ouder/kind coach, Onderzoeker, Trainer positieve gezondheid, Voorzitter ANBI stichting Munira 

Thuis: Getrouwd met Henk en moeder van Florian en Laurens

 

Op 6 mei 1961 werd ik geboren in Meadi, een dorp vlakbij de grote stad Cairo in Egypte. Mijn ouders zijn Nederlands en werkten toen in Egypte. Ik heb de piramides bekeken en op een kameel gereden.  

Toen ik drie was verhuisden we naar Nederland. Mijn hele schooltijd woonde ik in Wageningen in een huis in het bos. Het liefst speelde ik buiten. Ik had allerlei dieren: konijnen, cavia’s, muizen en een hond. Op deze foto ben ik vijf jaar.  

Op de basisschool schreef ik dagboeken vol. Mijn dagboek had een slotje, want wat ik schreef was natuurlijk geheim. Ook schreef ik veel verhalen op reis. Omdat mijn vader vaak in het buitenland werkte, heb ik veel van de wereld gezien. Kenia vond ik het mooiste land.  

 Op de middelbare school vond ik het leuk om te sporten. Ook las ik veel. De boeken van Tolkien vond ik spannend. Voor het vak Nederlands had ik een 9 voor mijn eindexamen. Dat is heel hoog, maar ik wist toen nog niet dat ik schrijfster wilde worden. 

Na mijn middelbare school studeerde ik fysiotherapie in Leiden. Daarna koos ik de kinderbehandeling en werkte en woonde in Amsterdam. 

 Ik ontmoette mijn lief en we verhuisden naar Breukeleveen. Een klein dorpje bij Loosdrecht. We woonden aan het water met een grote tuin. Onze twee kinderen werden geboren. 

Zoals je al weet houd ik van buiten en dieren. Dus hielden we kippen, schapen, geiten en een pony. Met al die dieren maak je wel wat mee! In 2002 zijn we met onze kinderen en de pony naar Gorssel verhuisd. Inmiddels zijn onze kinderen volwassen en wonen en werken in Amsterdam en Rotterdam. Helaas niet om de hoek, maar we delen nog steeds veel samen! 

Veel van mijn verhalen gaan over avonturen met kinderen en dieren. Mijn eerste kinderboek en prentenboeken verschenen in 1997. Boeken zijn in het Engels, Spaans en Duits, Singalees, Vietnamees en Papiaments vertaald. Kinderen in Amerika, Australië, Spanje, Duitsland en Zwitserland kennen ook mijn boeken. Leuk idee he. Ieder jaar schrijf ik twee of drie boeken, daardoor publiceerde ik meer dan vijfentachtig boeken.

Met auteursbezoeken op school, bibliotheek, AZC of cultureel centrum in binnen en buitenland (Caribisch gebied en Suriname) deel ik mijn ‘schrijfgeheimen’. Mijn eigen zoektocht hoe ik als persoon voor mijn boeken ga, de kracht van schrijven en schrijftips. Ik enthousiasmeer om te lezen en om zelf woorden of beelden te vinden voor je eigen verhaal. Creatief schrijven, tekenen of beeldende verwerking vormen de verbinding en geven zelfvertrouwen. In mijn visie en werk staan diversiteit en inclusie centraal. Met mijn literaire podcasts maak ik verhalen nog breder

 beschikbaar. Bij een aantal boeken is lesmateriaal ontwikkeld en staat op de site wikikids.

Voor volwassenen houd ik lezingen over kinderboeken, ‘kracht’ van lezen&schrijven en ontwikkeling van kind&jeugd en deze tijd. Tevens werk ik als kinderfysiotherapeute en trainer. 

Natuurlijk heb ik ook hobby’s: tekenen, wandelen, culturele kampeerreizen met mijn man maken en lezen. 

In mijn vrije tijd zet ik me in als bestuur/lid van serviceclub Kiwanies Quota.

Op de zorgtuin Gorssel ben ik als bestuurslid actief betrokken bij programma’s op de tuin voor jong en oud, weerbaar en kwetsbaar. Daarnaast verzorg ik met mijn echtgenoot jaarlijks leesprojecten in het buitenland voor kinderen waar boeken en lezen niet vanzelfsprekend zijn. In deze projecten vormen verhalen de verbinding. Verhalen vergroten je wereld: een verhaal als venster naar binnen en naar buiten.

Ik vind het heel belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Regelmatig word ik gevraagd voor de jury Nationale Voorleeswedstrijd en andere culturele commissies en activiteiten.

In 2016 ben ik geridderd, een onderscheiding voor mijn literaire oeuvre en de leesprojecten in binnen en buitenland die ik de afgelopen twintig jaar met mijn echtgenoot verzorg. Publicatie tweetalige geschenkboek Kinderboekenweek Aruba 2022: Groen geluk/ Gosa den naturales. Publicatie geschenkboek Kinderboekenweek 2022, levensbeschouwelijke uitgevers Pudding in tomatensaus.