De mooiste week van het jaar!

Kinderboekenweek 2019

‘Reis mee’ is het thema van de Kinderboekenweek/ maand 2019.
Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het vliegtuig. De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Met het thema: 
Reis mee! ga je op reis in kinderboeken. Niet alleen de bestemming maar het vervoer erheen staat centraal.
Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt!


Mijn schoolbezoek sluit aan bij dit thema: Reizen is een rode draad door veel van mijn verhalen en ook in mijn eigen leven geeft reizen me veel inspiratie! 


Voor iedere leeftijdsgroep bied ik een actief, enthousiasmerend programma, want niets is leuker dan op reis gaan in boeken en met schrijven! Het programma is ook geschikt voor grote groepen en voor speciaal onderwijs, ik heb veel ervaring met deze doelgroep leerlingen. 
Auteursbezoek Evelien van Dort is te boeken via de Schrijvers centrale, (jeugd@deschrijverscentrale.nl  / +31 (0)20 820 26 55)
https://www.deschrijvercentrale.nl/auteurs/15905 

Mijn programma’s 

  

Ga je mee op reis?

Leeftijdsgroep: 4 t/m 6 -jaar
Speciaal voor grote groepen (groep 1t/m3) Boek dan: Muzikale vertelvoorstelling: Ga je mee op reis?

Evelien van Dort vertelt grappige verhalen uit haar verhalenbundel ‘Ga je mee op reis?’ boordenvol reisavonturen, afgewisseld met liedjes en beweging. Lekker wegdromen, naar de verhalen luisteren en meezingen! De verhalenbundel: Ga je mee op reis? is een fullcolour uitgave van Kokboekencentrum en verschijnt in augustus 2019.

Voor bestaande groepen of grote groepen (max 90 kinderen) te boeken in september en oktober 2019. Geschikt voor aula's, zalen en de bibliotheek. 

Kijk voor meer informatie of boekingen bij de Schrijver Centrale onder Media: documenten, vertelvoorstelling 2019 of vraag ernaar bij de Schrijvers Centrale.

 

Reisavonturen (onderbouw) 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leeftijdsgroep: vanaf 6 t/m 9-jaar

Als Evelien een verhaal schrijft, zit ze op het puntje van haar stoel... wat gaat er gebeuren en komt het wel goed? In haar serie boeken: Robins reisavonturen gaat Robin met het vliegtuig op reis naar een ver eiland: alles is daar anders. Hoe maak je nieuwe vrienden? In haar boeken reizen haar hoofdpersonen te voet, per fiets, te paard en met de auto, bus en het vliegtuig. Onderweg maken ze veel mee! Natuur, vrienden en avontuur onderweg staan centraal in haar boeken. Evelien praat erover, leest voor, vertelt over haar leven als schrijfster en zet je in beweging om zelf een reisverhaal te schijven. Met een schrijftip gaan we dit meteen oefenen! Tussendoor het talentenrijmlied met gitaar! Afsluitend een vragenspel over schrijven, lezen en boeken. De groep wint een boek voor de schoolboek. 


 
Reisavonturen (bovenbouw)  Leeftijdsgroep: vanaf 9 t/m 12-jaar
Als Evelien een verhaal schrijft, voelt ze zich er midden... heeft de hoofdpersoon de moed om voor zichzelf op te komen en ook voor de ander te gaan? In haar serie ‘De nacht van groep acht, omnibus,’ gaat de groepsreis per bus, de vakantiereis per auto en het schoolkamp per fiets. Reisavonturen met bergen en dalen! Haar historische boeken geven ‘Reis mee’ inspiratie uit vroeger tijden. Evelien leest voor, praat over vriendschappen onderweg, vertelt over haar leven als schrijfster en zet je in beweging om zelf een mooi reisverhaal te schijven. Met een schrijftip gaan we meteen oefenen! Tussendoor het talentenrijmlied met gitaar. Afsluitend een vragenspel over schrijven, lezen en boeken waarmee de groep voor de schoolbieb wint. 

 

Benodigdheden die organisator moet regelen:
Voor PP: digibord of laptop, beamer en scherm


Opmerkingen:
Programma is ook geschikt voor speciaal onderwijs Bij alle programma’s is er een lesbrief van de auteur beschikbaar met leuke tips voor de groep om het schoolbezoek voor te bereiden of nog na te bereiden. Deze lesbrief vergroot de betrokkenheid van de leerlingen, juist ook bij de niet zo grote leesfans

 

Bezoek aan volwassenen.
Speciaal voor volwassenen, bijvoorbeeld op ouderavonden, vertel ik over mijn maatschappelijke drijfveren in combinatie met mijn auteurschap en kinderfysiotherapie. Een combinatie van mijn eigen weg als auteur, het belang van lezen en de invloed van de ‘digitijd’ op de beleving en ervaring van het kind en puber. Tijdens de lezing zal ik ingaan op een aantal titels o.a. de serie van Sanne@Sanne, waarin dit thema centraal staat. De lezing heeft een gemiddelde tijdsduur van 1 uur, de grote van de groep gaat in overleg. 
Boeken die bij het thema Kinderboekenweek 2019 passen


4-6 jaar
Ga je mee op reis, Verhalenbundel Kokboekencentrum 2019
Zullen we vriendjes zijn? Verhalenbundel Kokboekencentrum 2018
Eentje Geentje het lieveheersbeestje. Prentenboek Chistofoor  2010
Fiona het veulen Prentenboek Christofoor 2012


6-9 jaar
Robins reisavonturen 1: Actie op Aruba, Callenbach 2018
Robins reisavonturen 2; Kamperen in Kenia, Kokboekencentrum 2018
Sem en Eva in actie, Callenbach 2017
Sem en Eva samen een team, Callenbach 2018


10-12 jaar
De nacht van groep acht, omnibus, Callenbach 2017
Sanne@Sanne op tournee, Callenbach 2016
Funny’s trektocht, Callenbach 2016
Noodkreet, Callenbach 2010
Een schat aan kennis, Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers 2015
Berkelboot vermist, Christofoor 2012


Reis mee!
Kinderboekenweek 2019 reizen we allemaal. Ook de auteurs gaan dankzij de Schrijverscentrale tijdens de Kinderboekenweek op reis, naar heel veel verschillende scholen in Nederland.